Cookies & Cloud - Business - ICT

Pas op voor deze veelvoorkomende ‘malvertising’-aanvallen

Deel deze post

Inhoudstabel

Denk eens aan de laatste online advertentie waar je op hebt geklikt…

Ging je er gewoon vanuit dat die echt was?
Als je ja zei, ben je niet de enige – en precies daarop rekenen oplichters.

Wat is malvertising?

“Malvertising”, ofwel kwaadaardige advertenties, is een methode waarbij cybercriminelen online advertenties gebruiken om je te misleiden. Ze kunnen je ertoe brengen om malware (schadelijke software) te downloaden, gevoelige informatie zoals wachtwoorden te delen, of zelfs geld over te maken.

Deze aanvallen worden steeds geavanceerder en vormen een groeiende bedreiging voor bedrijven van elke omvang. Erger nog: je hoeft niet eens op een advertentie te klikken om slachtoffer te worden; alleen het laden van de advertentie in een verouderde browser kan al genoeg zijn om je apparaat in gevaar te brengen.

De drie meest voorkomende vormen van malvertising

  1. Scam malvertising: Dit zijn advertenties die beweren dat je computer is geïnfecteerd en je aansporen om contact op te nemen met ‘ondersteuning’. Zodra je dat doet, overtuigen de oplichters je om software te installeren die hen controle over je systeem geeft. Vervolgens vragen ze geld om het (niet-bestaande) probleem op te lossen.
  2. Fake installer malvertising: Hierbij leiden advertenties je naar nagemaakte websites van bekende merken. Je denkt dat je legitieme software downloadt, maar in werkelijkheid installeer je malware op je apparaat.
  3. Drive-by download malvertising: Dit type malvertising kan je apparaat infecteren zonder dat je ergens op klikt. De advertenties maken misbruik van kwetsbaarheden in verouderde browsers en installeren automatisch schadelijke bestanden of extensies.

Hoe bescherm je jezelf en je bedrijf?

Het herkennen van deze scams is de eerste stap om je bedrijf te beschermen. Zie je een advertentie die beweert dat je gehackt bent of dat je dringend actie moet ondernemen? Stop en denk na: hoe zou dat bedrijf überhaupt iets over jouw computer kunnen weten?

Controleer ook altijd links voordat je klikt. Als de link je niet naar een legitieme website stuurt, blijf er dan vanaf. En zorg ervoor dat je de nieuwste versie van je browser gebruikt, want updates dichten beveiligingslekken waar malvertising vaak misbruik van maakt.

Oplichters willen dat je klikt zonder na te denken. Maar een gezonde dosis scepsis kan een wereld van verschil maken. De volgende keer dat een advertentie verdacht aanvoelt, vertrouw dan op je instinct… en vraag jezelf af of het veilig is voordat je klikt.

Zorg dat je team goed geïnformeerd is

Vergeet niet om deze kennis met je medewerkers te delen. Zij vormen je eerste verdedigingslinie – en door hen te trainen in het herkennen van verdachte advertenties kun je je bedrijf behoeden voor serieuze problemen.

Wij helpen bedrijven dagelijks om zich hiertegen te beschermen. Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.

Onze nieuwste berichten

Pas op voor deze veelvoorkomende ‘malvertising’-aanvallen
Pas op voor deze veelvoorkomende ‘malvertising’-aanvallen
Denk eens aan de laatste online advertentie waar je op hebt geklikt… Ging je er gewoon vanuit dat die echt was?Als je ja zei, ben je niet de enige –…